Festival wordt opnieuw gehouden in 2020

Verloting van deze boot

Deze 14’ Whitehall, 4,2m mahonie op eiken, wordt verloot op het Dutch WoodenBoat Festival van 5-7 juli op Willemsoord, Den Helder.

Dit was boot nr. 100 van De Bootbouwschool! Opbrengst gaat voor de helft naar een goed doel: Sailcargo.org! Check die site!

100 loten van €25 zijn reeds verkocht dus zal de trekking plaatsvinden op zondagmiddag 7 juli. Kans dus van 1op 100!

Festival vindt haar plek

Nadat er veel water door de Rijn is gegaan gaat het Dutch WoodenBoat Festival naar Den Helder en zal plaatsvinden van 5-7 juli 2019.
Dat valt samen met het botterweekend van De Helderse Botters. Een keur aan botters uit heel Nederland zeilen wedstrijden op Het Wad.
Organisatorisch was het in Amsterdam lastig rond te krijgen en in Den Helder stonden de armen van de mensen van de Museumhaven Willemsoord wagenwijd open!

Waarom dit Festival

Omdat er nog niet eerder een HoutenBotenFestival in Nederland is georganiseerd, werd het wel eens tijd om dat te doen.
Samen vieren we dan het feit dat er sinds de eerste boot, die natuurlijk van hout was, er nog steeds met veel plezier houten schepen gebouwd en gebruikt worden. De oudste boot, ooit teruggevonden, de boot van Pesse, is ongeveer 10.000 jaar geleden gemaakt. En al die eeuwen daarna zijn er gelukkig nog steeds houten boot bouwers die daar hun vak van hebben gemaakt. Zowel traditioneel als modern; maar wel altijd van hout. Daarom willen wij alle houten boot bouwers- en liefhebbers dat weekend in t zonnetje zetten!

Ook willen we een podium bieden aan een nieuwe generatie bootbouwers bijvoorbeeld HMC-studenten bootbouw. Ook hun stagebedrijven, de bootbouwers, verdienen een plek; zonder hen was deze opleiding niet mogelijk geweest.
Het is dit jaar 25 jaar geleden dat deze afstudeerrichting aan het Hout & Meubilerings College Amsterdam werd opgezet. Zelf is dit College net 90 jaar geworden! Proficiat!
Deze studenten zijn het aanstormende talent die ook, liefst met hun boot, een plek op dit festival verdienen. Allen Welkom!

Volgend jaar in 2020 is het weer Sail Amsterdam en we wilden een Tri-Out organiseren ;-))

Neem je boot mee!

Er zijn al 1000m aan houten boten ingeschreven, verdeeld over ongeveer zestig te water en veertig op de kant! Nog wekelijks komt erheen paar boten bij.

Vijftien van hen doen mee aan de ABBA, De Amateur BootBouw Award, een initiatief van Pete Greenfield van Watercraft Magazine in Groot Brittanië.
Deze dingen mee naar een vakprijs EN naar een publieksprijs. Uw mening is dus ook welkom!

Een stuk of 10 komen van het Hout & Meubilerings College in Amsterdam en Rotterdam.

Ook particuliere boten staan uitgestald, al of niet na een bootbouwcursus gebouwd. Hun troste eigenaren zijn daarbij aanwezig.

(meer…)